UYKU, YEMEK VE SU KADAR ÖNEMLİDİR.
Uyku, gün içindeki düşüncelerinizi işlemeye yardımcı olur dolayısıyla kaliteli uyku uyuyamamak düşünme zorluğuna yol açabilir. Bu durumdan muzdaripseniz gün içerisinde kendinizi yorgun, sinirli ve kaygılı hissedebilirsiniz. Çocuklarda bu durum dikkat ve davranış bozukluğu, hiperaktiviteye sebep olabilirken yaşlılarda dikkati azaltarak düşme, kemik kırılması ve araba kazası riskini artırabilir.
Kronik uyku düzensizliği karın bölgesinde yağlanmayı, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalık, depresyon ve hatta erken ölüm riskini artırmaktadır.
Yetersiz uyuyan bireylerin daha yüksek kalorili bir diyete eğilimi olduğu görülmüştür.
Yetersiz uykunun yüksek ghrelin(açlık hissi veren hormon) seviyelerine yol açtığı görülmüştür.
Uyku ihtiyacı yaşa göre farklılık gösterir. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi optimal sağlık için ortalama;
Yeni doğanların 14-17 saat, bebeklerin 12-16 saat, yeni yürümeye başlayan çocukların 10-14 saat, adölesanların 8-12 saat, yetişkinlerin 7-8 düzenli uyku uyumasını önermektedir.
Günde 5 saat veya daha az, 9 saat veya daha fazla uyuduğunu bildiren yetişkinlerde obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi olumsuz sağlık risklerinde artış görülmüştür.
UYKUNUZU DÜZENLEMEK İÇİN ÖNERİLER
- Bir uyku programı belirleyin ve ona bağlı kalın, hafta sonları da dahil.
- Günün belirli bir saati egzersiz yapmaya çalışın, yatmadan 1 saat önce şiddetli aktivite (koşma, hızlı dans, yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman gibi) yapmaktan kaçının.
- Yatmadan 2-3 saat önce öğün yapmaktan kaçının. (Sağlıklı yetişkinler için)
- Kafein hassasiyetiniz olabilir. Yatmadan 4-6 saat önce kafeinli içecekleri tüketmemeye çalışın.
- Özellikle akıllı telefonlar, tabletler ve televizyonlar gibi mavi ışık yayan elektronik cihazları yatmadan 1 saat önce kullanmayı bırakın.
- Yattığınız ortamın sessiz ve karanlık olmasına özen gösterin.
-Derin nefes egzersizleri yapmak, hafif yoga yapmak veya rahatlatıcı bir müzik dinlemek gibi yatmadan önce sizi rahatlatabilecek ritüeller oluşturun.
- Uyanıp tekrar uyuyamazsanız, yatakta kalmayın. Ayağa kalkın ve tekrar uykuya dalacak kadar yorgun hissedene kadar kitap okumak gibi sessiz ve rahatlatıcı bir aktivite yapın.
Danışanlarımın tıbbi beslenme tedavisi sürecinde itinayla takip ettiğim parametlerden olan uykunun düzene girmesi, süreci kolaylaştıran en önemli unsurlar arasında yer almaktadır.
Uyku düzensizliğinden muzdaripseniz bugünden itibaren bu önerileri uygulayıp sağlığınız için büyük bir adım atabilirsiniz. Bu uygulamalara rağmen düzelmeyen bir kronik bir durum içerisindeyseniz mutlaka bir hekime başvurunuz.