BİZE SORUN

VAJİNAL AKINTI NEDENLERİ, ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİ SÜRECİ

Çayırova Tıp Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı: Op.Dr. Yıldız ALTAN AYDIN vajinal akıntı nedenleri, çeşitleri ve tedavi süreci hakkında bilgilendiriyor.

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Günde 1 ile 4 ml kadar vajinal akıntı olması sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vajina ağzındaki bezlerden salgılanılan vajinal akıntı vajinayı temiz tutup ve enfeksiyonlardan koruyan mukusumsu bir yapıdır. Normal vajinal akıntı; kokusuz, seffaf, ıslak, beyaz ve kaygan bir akıntıdır.

Adet döngüsü sırasında, yumurta bırakılmadan birkaç gün önce, kızların ilk adet dönemini yaşamasından birkaç ay öncesidne, cinsel uyarılma, hamilelik sırasında, Östrojen içeren veya östrojen üretimini artıran ilaçlar (bazı doğurganlık ilaçları gibi) alan kadınlarda, Yenidoğanlarda doğumdan önce annelerinden östrojen emdikleri için doğumdan sonra bir veya iki hafta süreyle östrojen seviyesi artacağından vajinal akıntının artması normaldir.

Her akıntı normal vajinal akıntı olarak kabul edilmez. Anormal akıntı sarı, yeşil, yoğun kıvamda veya kötü kokulu olabilir. Olağan dışı görülen bu tür akıntılarda farkettiğiniz ilk andan doktorunuza teşhis ve tedavi için başvurmalısınız. İhmal edilen veya tedavi edilen anormal vajinal akıntılar; cinsel sağlığı olumsuz etkileyip, enfeksiyon üst genital organlara geçebilir ve buradaki enfeksiyon pelvik organ iltihaplarına ve uzun dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

  1. Beyaz Renkli Akıntı

Berrak ve akışkan akıntı tamamen doğal akıntıdır. Ayın herhangi bir zaman diliminde görülebilen berrak ve akışkan akıntı egzersizden sonra yoğun olarak görülebilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adet döngüsü, yumurtama dönemi gibi vs. durumlarda vajinal akıntı normal kabul edilir. Fakat akıntı yoğunluğu, rengi kesik süt gibi ise ve kaşıntı eşlik ediyorsa mantar enfeksiyonun işareti olabilir.

  1. Sarı ve Yeşil Vajinal Akıntı

Yoğun kıvamlı, kalın, köpüklü, kötü kokuya sahip sarı veya yeşil renkteki vajinal akıntı türü normal değildir. Bu tür akıntılar; trikomoniyaz bakteriyel enfeksiyonunun belirtisi olabilir. cinsel ilişki ile kolaylıkla bulaşan enfeksiyonlardır.Bu yüzden  bu enfeksiyonlar cinsel yoldan bulaşan hastalıklar  olarak kabul edilirler Bu durumda eş tedavisi de önerilir

  1. Kahverengi veya Kanlı Akıntı

Kahverengi akıntının geliş zamanı önemlidir. Eğer adet döngüsünün başında veya sonunda oluyor ise normal kabul edilir. Adet döneminin sonuna doğru akıntı kahve renk alabilir. Ancak adet dönemi dışında kalan vakinal akıntı doktorunuz tarafında değerlendirilmesi gerekir. Yakın zamanda korunmasız cinsel ilişki yaşadıysanız vajinal bu akıntı hamileliğin belirtisi olabilir. Hamilelğin ilk evrelerinde lekelenme görüşmüş ise düşük belirtisi olabilir. Bu durumuda mutlaka vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Adet dönemi dışında kalan kahverenk ve kanlı akıntı nadir olarak endometriyal, rahim ağzı kanseri, myomlar veya anormal büyümler gibi başka sorunların işareti olabilir.  Bu nedenle vajinal akıntılar önemsenmeli her kadının yıllık pelvik jinekolojik muayene ve pap smear yaptırması gereklidir. Bu sayede jinekoloğunuz, servikal anormallikleri kontrol edecektir.  Değerlendirmeyi yapan hekim sorunları erken teşhis edebilir.

Vajinal Akıntı Ne Zaman Enfeksiyon Belirtisidir?

  • Kaşıntı,
  • Şişlik,
  • Kötü kokulu
  • Yeşil, sarı veya gri renkli,
  • Köpüklü şekilde olması durumunda görülür.

Vajinal Akıntının Tedavi Süreci?

Anormal vajinal akıntının neyin sebep olduğuna bağlı olarak tedavisinin nasıl yapılacağı değişebilir. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil (vajinal ovül) ve kremler şeklinde uygulanabilir Bakteriyel veya maya enfeksiyonlarından vajinal akıntı tedaviye birkaç gün ile bir hafta arasında yanıt vermektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bir hafta içinde antibiyotik tedavisine cevap vermez ise enfeksiyon vajinal bölgenin ötesinde bir pelvik enflamatuar hastalığa ilerlerse, tedavi edilmesi daha uzun sürebilir.

Tüm bunların yanında kişinin hijyen hakkında bilgi edinmesi gerekir. Yapılan yanlış uygulamalar, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. En çok yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakterİyel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.