DOĞUM ÖNCESİ VE DOĞUM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Çayırova Tıp Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı: Op.Dr. Yıldız ALTAN AYDIN doğum öncesi ve doğum sonrasında yapılacaklar hakkında bilgilendiriyor.
Doğum Öncesi Yapılması Gerekenler
- Sağlıklı hamilelik süreci, hamilelik öncesinde başlar. Bu düşünce ile hamile kalmayı planlayan her kadın bu süreçte sağlığını korumalu ve gerekli tedbirleri önceden almalıdır.
- Ülkemizde gebelik öncesi ve gebelik sürecinde yetersiz, dengesiz beslenme ve yetersiz sağlık bakımı anne ve bebek ölümlerine neden olabilmektedir.
- Hamilelik sadece kadınları ilgilendiren bir süreç olarak görülmemelidir. Eşlerin de en az 3 ay öncesinden bu sürece kendisini hazırlaması gerekmektedir.
- Hamilelik süresininin sağlığı bir şekilde geçirilmesi için en az altı ay varken sigara ve alkol bırakılmalı, düzenli kullanılan ilaçlar(astım, diyabet vs gibi hastalıklar) için doktora danışarak gebelikte kullanılan ilaçlarla değiştirilmelidir.
- Hastalıklardan korunmak için yapılan aşıların tam ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız.
- Evde veya iş yerinizde size ve bebeğinizde zarar verecek kimyasal toksik maddelerden uzak durmalı ve bulunduğunuz ortamı buna göre düzenlemelisiniz.
- Hamilelik öncesi dönemde gebelik düşündüğünüz ilk andan itibaren diş doktorunuzdan randevu alın. Diş probleminiz var ise tedavisini mutlaka yaptırmalısınız. Gebelik öncesi çözümlenmeyen diş problemleri gebelik ile birlikte sorunlar daha fazla artabilir.
- Sağlıklı bir gebelik süreci için egzersiz yapmalı ve bu sürece gebelik öncesi dönemden başlanmalıdır. Olası bir enfeksiyondan korunmak için sebze ve meyveleri iyiyce yıkamalı ve doktorunuzun önermediği sürece bitki çayları tüketiminden kaçınmalısınız.
- Moral ve motivasyonunuzu yüksek tutun! Düzenli olarak en az günde 8 saat uyumaya gayret edin.
- Doğum için hazırlandığınızda midenizin boş olması doğumu kolaylaştıran etkenlerdir. Bu nedenle doğum sancılarınız başladıktan sonra, sıvı gıdaları tüketin ve midenizin boş kalmasını sağlayın.
- Hastaneye gitmeden ya da hastane odasında doğumu beklerken, ılık bir duş alarak rahatlayın.
- Korku ve endişelerinizden kurtulmaya çalışın ve düzenli nefes alıp vererek hem kendinizi hem de bebeğinizi rahatlatın ve doğuma hazırlanın.
Hamilelik ve Doğum Konusunda Bilgi Edinmenizde Fayda Vardır!
Hamilelik düşünüyor iseniz mutlaka bir hekime danışın. Sağlıklı bir hamilelik için gerekli tüm bilgileri kendsine sorabilirsiniz. Süreç için önceden bilgi sahibi olmanız daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayabilir. Doğum konusunuda asla son ana bırakmayın Doğumun nasıl olduğunu öğrenmek bu konuda ki yanlış bilgilerden uzaklaşmanıza ve sizi doğumun doğal bir olay olduğu fikrine yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Doğum ile ilgili kitaplar okuyabilir, doğuma hazırlık kurslarına katılabilir, başarılı doğum hikayeleri okuyabilir, konu hakkında film ve videolar izleyebilirsiniz.
Doğum kaçınılmaz stres yaratacağından size bu konuda destek olabilecek sakin yapıda bir kişiyi tercih edin. Bazen babalar eşinin acı çektiği ana şahitlik etmesi güç olabilir. Ancak aile kavramının gelişmesine katkıda bulanacağı için babanın da doğuma katılması yarar sağlar. Eşinizide doğum sırasında yanınızda istiyor iseniz, kendisininde bilgilendirilmesi sayesinde size doğum sırasında daha iyi yardımcı olacaktır
Doğum Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doğum başladığı anda ve doğumun her aşamasında doktorunuza güven duymalısınız.
- Doktor ve doğum ekibinin yönlendirme ve uyarılarını harfiyen uygulamanız ıkınma sürecini kısaltacak, dolayısı ile doğum sürecini kolaylaştıracaktır. Onların her söylediğini ciddiye alın.
- Doğum anına konsantre olun. Tek odak noktanız doğum ve bebeğin bir an önce kavuşmak olmalıdır. Doğum anında zihninizi olumsuz duygularla meşgul etmeyin.
- Doktorunuz size ıkının demedikçe gereksiz ıkınarak enerjinizi tüketmeyin. Kontrolsüz ıknmanız vajinal yırtıklara neden olabilir. Doktorunuzun yönlendirmesiyle bebeğin başı görünene dek ıkınmaya devam edin ve iki sancı arasında dinlenin.
Doğum Sonrasında Yapılması Gerekenler
- Gebelik dönemi gibi dikkat edilmesi gereken bir dönem olan lohusalıkta iyileşme yaşayan anneye gerekli destek verilerek kendisine zaman ayırması sağlanmalıdır.
- Normal doğum yapanların 24, sezaryen doğum yapanların ise 48 saat hastanede gözetim altında tutulması gerekir.
- Hastane çıkışında annelerin evde dinlenmesi tavsiye edilir. Dinlenmek, sürekli yatmak şeklinde olmamalıdır. Ev içerisinde dolaşmak ve basit işleri yapmak annenin kan dolaşımını artıran önemli bir faktördür.
- Normal doğum yapanlar doğumdan 1 hafta sonra basit egzersiz yapmaya başlayabilirler. Ancak, sezaryen doğumlarda annenin 6 ay boyunca dikişleri zorlayacak hareketlerden uzak durması gerekir.
- Herkesin toparlanma süresi, vücut direnci ve bakıma bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu dönemde gebelik öncesi kilo ve görünüşe kavuşmak için acele edilmemelidir.
- Doğumdan sonra mümkün olan en erken sürede ayağa kalkarak hareket etmek kan dolaşımını düzenlediği gibi bağırsakların düzgün çalışması içinde yararlıdır.
- Doğum sonrası bir süre korse kullanmak, hafif karın egzersizleri ve yürüyüşler ağrıları iyi geldiği gibi karın sarkmalarını da engelleyebilmektedir.
- Kişisel hijyen ve çevre temizliği ihmal edilmemeli, ziyaretçi sayısında süre ve sayı kısıtlaması yapılmalıdır.
- Aşırı veya uzun süreli kanamalarda hemen doktora başvurmak hayati önem taşır.
- Her tür besinden yeterince ve öğün atlanmadan alınmalıdır. Unlu, yağlı ve kızartma türü besinlerden kaçınarak sulu gıdalara yönelmelidir.
- Emziren annelerin emzirmeyenlere oranla daha çabuk toparlandığı bilinmektedir. Emziren anneler doğumdan sonraki 6 haftada 5-10 kg. arasında verebilmektedir.