Çayırova Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı genellikle 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda sıklıkla görülen “miyomlar” konusunda bilgilendirdi.
MYOM NEDİR?
Myomlar üreme çağındaki kadınların rahim düz kaslarından gelişmiş olan iyi huylu boyutları 1 – 15 cm ve bazı hastalarda 15 cm’den daha büyük olabilecek, pembe renkli, yuvarlak şeklinde, rahim içinde her yerde görülebilen ve rahim dokusundan kaynaklanan tümöral yapılardır.
MYOM BELİRTİLERİ?
Myomlar çoğu kez belirti vermezler, herhangi bir şikâyet nedeniyle yapılan muayene sırasında veya gebelik durumu ile ilgili yapılan ultrason sırasında tespit edilir. Ancak myomların büyümesi gibi bir durumda belirti gösterebilir. Bu belirtiler;
- Adet kanamaları artabilir,
- Adet arası dönemde ara kanamalar olabilir,
- Sık idrar çıkma,
- Cinsel ilişki sonrasında kanama görülebilir,
- Karında şişlik ya da büyüme gibi,
- Adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı,
- Kanamaların artması nedeniyle kansızlık belirtisi ortaya çıkabilir.
Myomlar neden kaynaklandığı konusunda henüz net bir neden bulunamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar; hareketsiz yaşam, obezite olan kadınlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.
MYOMLAR HAMİLELİĞE ENGEL Mİ?
Myomlar bulundukları yerlere göre şayet tüplere yakın olurlarsa tüplere baskı yapacağından gebeliği engelleyebilirler. Myomların büyüm göstermesi sonucunda rahimde şekil bozukluğu olabilir ve dolaşımı engelleyebilir. Bu durum gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Tekrarlayan düşüklerde myomların varlığını sorgulamakta fayda vardır. Yine miyomların büyümesi bebeğin gelişeceği alanı olumsuz etkileyeceğinden erken doğum, fetusun doğum yolundaki pozisyonunda anormallik, zor doğum gibi sorunların yaşanması olasıdır.